Politie meldt valse -en spookfacturen. Hoe voorkomen?

De politie (PZ zone Gavers) kreeg melding van een aantal bedrijven dat ze een vervalste factuur ontvangen hadden. Sommigen waren alert genoeg om niet te betalen, anderen liepen ondertussen in de val. Dergelijke feiten doen zich al een paar jaar voor, waarbij sporadisch ook een zelfstandige of bedrijf het mikpunt wordt van deze oplichters. Meestal wordt een factuur onderschept door de oplichters door ze uit een brievenbus (van Bpost) te halen tijdens de verzending. Hierna wordt ze vervalst door het rekeningnummer op de factuur te veranderen. Uiteindelijk krijgt u een vervalste factuur in uw postbus.

Daarnaast zijn er ook de “spookfacturen” in omloop waarbij u zogezegd iets geleverd kreeg en de factuur dient te betalen. Vaak is het uitermate moeilijk om achteraf het geld te recupereren dat werd doorgestort of overgeschreven op een dergelijke dubieuze rekening. Vandaar de vraag tot alertheid bij het verrichten van betalingen van facturen die via de klassieke post verstuurd worden. Vergelijk de factuur met vorige facturen van uw leverancier. Bent u niet zeker van uw stuk? Contacteer dan zekerlijk de leverancier.

Tip van Billonline

  • Werk met een digitaal factuursysteem zoals Billonline, daar is de kans op valse facturen veel kleiner
  • Werk met een PO nummer (purchase order, nummer die je afspreekt met de leverancier, zonder dit nummer geen betaling) hiermee weet je onmiddellijk of de factuur werkelijk verzonden mocht worden.

Eén reactie

  1. Hans

    Leuk geschreven artikel!

Reageer

Uw e-mail adres zal niet gepubliceerd worden. Velden met ( * ) zijn verplicht.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>